OLYMPUS DIGITAL CAMERAÜkskord joonistasin ma sinise kassipoja ja kõrvarõngastega jänese…

Jekaterina: „Kõige rohkem meeldib mulle teha pilte, kus on päike, pere, vikerkaar, muru, inglid ja ingelkassid. Ükskord joonistasin ma sinise kassipoja ja kõrvarõngastega jänese. Kunstikoolis ei õpi me matemaatikat, me õpime joonistamist, maalimist ja teisi huvitavaid asju. Siin pole peaaegu mitte miski raske.“

Merili: „Minu sõber on Jekaterina, meile meeldib kasse joonistada.“

Elise: „ Kunstikoolis on tore, tunni ajal võib klassis ringi kõndida ja vaadata teiste töid. Kunstikoolis on mu sõbrad: Britten, Aliis, Hanna ja Kirsi-Katrin.“

Liisa: „ Kunstikoolis saame palju joonistada, juba 7-aastaselt meeldis mulle joonistada. Mulle meeldib kujutada asju, millel pole nägu ja käsi, sest neid on raske joonistada, aga loomade näod tulevad mul hästi välja, kuid jalad mitte. Minu lemmikvärvid on: violett, sinine, punane, must ja valge.“

Kirsi-Katrin: „ Mulle meeldib vildikate ja pliiatsitega kujutada inimesi ja loomi. Eriti meeldivad mulle loomad, kodus joonistan ma Lotet. Minu sõbrad on: Liisa, Hanna, Agate ja Anette.“

Remo: „Me joonistame igasuguseid asju: puulehti, loomi ja loodust. Kodus joonistan ma maju, koeri ja ralliautosid. Kunstikoolis sain sõbraks Robiniga, peale kooli kohtume temaga Kagukeskuses.“

Aliis: „ Minu lemmikloom on hobune, mulle meeldib hobuseid joonistada. Kunstikoolis võib üle ääre värvida, tavakoolis ei või. Kunstikoolis meeldib mulle väga, mul on siin hea tunne. Minu sõbrad on: Kirsi-Katrin, Britten ja Elise.“

Hanna: „Kunstikoolis on mõnus olla, tavakoolis peab palju kirjutama, aga siin peab ainult oma nime töödele kirjutama, ülejäänud aja saab joonistada. Eriti hästi oskan joonistada istuvaid loomi. Kunstikoolis on kõige paremad õpetajad.“

Aurelia: „Kunstikoolis ei pea lahendama matemaatikaülesandeid ja kodutöid ka ei anta. Mina tahan puulehti joonistada ja loomi ka. Kodus teen ma sügisraamatut, selle kingin issile. Pildid teen maalimisvärvidega. Ühel pildil on maa ja lehed. Üks teine on koerakuudiga, koer vaatab kuudist välja. Emme joonistas koera, ta oskab kõike joonistada, aga ise ütleb, et ei oska.“

Agate: „ Kunstikooli tunnid kestavad päris kaua, aga tundides võime rääkida ja kätt ei pea tõstma. Mina tahan teha loomapilte, mu lemmikloom on kass. Mul on kodus ka kass, tema nimi on Oskar.“

Robin: „ Mulle meeldib kunsti teha, tahan saada illustraatoriks. Mulle meeldib joonistada losse ja autosid.“

Kunstikool on vahva koht, kus õpivad väga erilised lapsed. Nad tunnevad rõõmu ja vaimustust edusammudest ning oskavad ilu ja loovust hinnata. Kunstiga tegelemine annab lastele võimaluse lahendada enda sisekonflikte. Kunstikoolis on lastel aega teemadesse süveneda ja võimalus eksperimenteerida erinevate vahendite ja tehnikatega. Hea on see, et kunst ei nõua ühte ja ainuõiget vastust, vaid eemaldub vajadusest kõik rangelt mällu talletada ja anda rangelt hinnatavaid õige-vale vastuseid. Igale probleemile võib leida mitmeid sobivaid lahendusi.

Kunst ei ole ainult „ilus“ töö seinal, kunst on suhtlemine, arutlemine, vaatamine, uurimine, valikute tegemine, mõtlemine ja lõputute küsimuste küsimine.

Algklassilapse töö on optiline realism, ta kujutab seda, mida teab. Õpetaja ülesanne on ergutada väljendama oma suhtumist ja tundeid. Õpetajal peab olema varuks erinevaid teemasid ja ideid igaks elujuhtumiks. Pole mõtet taga ajada ülemäärast täiuslikkust, sest see kahandaks looja riskivalmidust ja kujutlusvõimet. Tähtis on õppida mõistma kultuuri, teadust ja elukeskkonda tervikuna.

Kunst on kunsti märgata! Maalime siniseid rebaseid!

Inna Süving

eelõppe II õppegrupi õpetaja