008esipostVõru Kunstikooli noored rahvus-vahelises projektis Refresh Yourope

16. – 22. augustini 2011 toimus Võrus rahvusvaheline noortevahetuse projekt „ReFRESH YOUROPE“, millest võtsid osa Võru (Eesti), Bergamo (Itaalia), Bad Segebergi (Saksamaa) ja Chambray-lès-Toursi (Prantsusmaa) noored. Projektis osales 33 kunsti- ja muusikahuvilist noort ja 5 grupijuhti.

Projekti eesmärgiks oli suurendada noorte ettevõtlikkust ning kaasatust kohaliku elukeskkonna parandamisel ja ilmestamisel. Kuue päeva jooksul arutleti teemade üle, kuidas muuta Võru linn noortesõbralikumaks ning mida noored ise saaksid selleks teha.

Eestit esindavad kunstihuvilised noored olid kõik Võru Kunstikooli õpilased: Anett Välimets, Saamuel Rammo, Joosep Sepp, Johan Hallimäe ja Marie Jõgi.

Projekti tulemusena anti uus ilme Võru skatepargile: värviti piirdeid, tehti graffitit, korrastati rambid ja koristati ala. Mõeldi ka kõige pisematele – Võru Lasteaia Päkapikk mängupaviljoni seina ilmestab nüüd tore seinamaaling päkapikkude elust ning rannapromenaadi mänguala sai uued keksumängu kastid. Samuti said noored hea kogemuse juhendajana, viies läbi erinevaid töötubasid linnapäevade kunstipäeval.

Noored tõdesid, et ettevõtlik olla polegi nii raske, ka nö väikesed teod võivad muuta linnapildi paremaks. Ja loomulikult said projektis osalenud juurde palju toredaid sõpru, kellega juba uusi ettevõtmisi planeeritakse.

Tiina Hallimäe
Võru LV arendusnõunik