PÕHI3on avatud 27.04 – 22.05.2015 Võru Kandles, Linnagalerii II korrusel.

  • Näitusel esinevad: Seliin Soidla, Liisa Matsi, Merili Pappel, Timo Thal, Britten Piller, Maarja Liisa Mark ja Meril Mändik. Lõputööde juhendajateks olid õpetajad: Tiina Suumann, Tanel Tolsting ja Inna Süving.

Ootame kõiki lõpetajate vanemaid, vanavanemaid, õdesid-vendi, sõpru, tuttavaid ja külalisi kaasa elama tööde kaitsmisele reedel, 15. mail , algusega kell 17 Linnagaleriis!

______________________________________________________________________________________________________

Kunstikooli õpilased lõpetavad viis aastat kestnud kooli. Võru Linnagaleriis võib näha noorte kunstnike ekslemist läbi viie kunstikooliaasta.
Lõputööd on küll valminud, aga noored inimesed on veel enda leidmise teel, võib-olla ka kunstnikuks saamise teel. Nad on alles kujunevad isiksused.
Kunst on andnud neile võimaluse kommunikeeruda, teatada teistele midagi endast, eriti seda, mida on raske sõnades väljendada. Üks pilt ütleb ju rohkem kui tuhat sõna. Piltidel pole lihtsalt inimesed, olendid, olukorrad või asjad, sealt võib leida kohatist kohmakust, naivismi, aga seal on ka emotsioonid, palju emotsioone ja tundeid. Õppimine kunstikoolis ei toimunud ainult õhinapõhiselt, tuli ette ka hambad risti rügamist, sisemisi diskussioone ja tuliseid vaidlusi õpetajatega. Mõnikord tekkis mõlemal osapoolel küsimus: kas hinnata kogemusi või koguda hindamisi?
Loodetavasti teavad noored tänaseks seda, mida on vaja teada. Lisaks teadmistele annab kunstikoolis õppimine ka perspektiivi ja vabaduse, annab võimaluse enesedefineerimiseks. Kunst on eelkõige selleks, et seletada elu meile endile.
Lõputöödes kujutavad õpilased oma hinnanguid elule, lootusi, arusaamu, unistusi, hirme, uskumusi ja kokkupuutepunkte. Nad olid sunnitud mõtlema pildikeeles ja uurima maailma läbi isikliku prisma. Tuli seada endale siht ja sõnastada eesmärgid. See oli päris keeruline protsess, aga koos juhendajatega jõuti lõpuks kontseptsioonini. Loodame, et tulemus on vaatajatele nauditav.

Kursusejuhendaja õpetaja Inna Süving

 

XII LENNU LÕPETAJATE ARVAMUSED KOOLIAJAST:

Britten Piller: Kunstikooli ajast jääb mulle meelde palju häid mälestusi. Nende viie aasta jooksul said kõik õpetajad ja kursusekaaslased väga armsaks. Mäletan oma esimest tundi kunstikoolis, kus pidime ühekaupa värvilisi kriipse tegema, see tundus harjumatu ja imelik. Nüüd ma ei oskakski teisiti. Kiidan õpetajaid, et nad meie (alguses) suure ja lärmaka kursuse välja kannatasid ning meid kõigest hoolimata hästi õpetasid.
Kogu selle viie aasta jooksul suutsime teha ka päris palju krutskeid, mis väga hästi meelde jäid. Üks suuremaid pahandusi juhtus siis, kui me suuremate eeskujul savi lakke loopisime ning hiljem seda hoogsalt küürisime. Meeldejääv oli ka rebaste ristimine praktikalaagris Luual, mis oli hästi korraldatud ning naljakas. Kunstikoolist olen ma saanud palju kogemusi, oskusi, uusi tuttavaid ja sõpru. Sellest ajast jääb mulle palju häid ja naljakaid mälestusi, mida kunagi on tore meenutada.

Merili Pappel: Võru Kunstikool on muutnud minu elu viimased viis aastat palju huvitavamaks ning sisukamaks. Tänu kunstikoolile olen saanud rohkelt uusi teadmisi kunstivaldkonnast, saanud väga head oskused ning olen muutunud iseseisvamaks. Kursusekaaslased olid huvitavad, jutukad ning väga seltskondlikud inimesed. Kõige rohkem on meelde jäänud kolmas kursus, kus me joonistasime ja maalisime tihti natüürmorte, kuid paljudele see ei meeldinud, siis oli klassiruum täidetud kõiksuguste jututeemade ja naljadega. Kui varem oli klassis väga palju lärmi ja naeru, siis hiljem jäi klassruum paljude lahkumise tõttu aina vaiksemaks ja rahulikumaks. Tööülesanded olid põnevad, mõned rasked, teised lihtsamad ja mõnusamad. Õpetajad olid erinevad, toetavad ning huvitavad kunstiinimesed. Kokkuvõttes olid meeldivad ja meeldejäävad aastad ning olen õnnelik, et käisin Võru Kunstikoolis.

Seliin Soidla: Kunstikoolist on mul hästi meeles õpetaja Tiina maalitunnid, kus me aina pahandada saime ja pidevat utsitamist vajasime, kuid alati (vähemalt minu arust), olid tulemused positiivsed ja tööd hea tasemega. Esimesel aastal kunstikoolis ei osanud ma mitte midagi, mul oli suuri raskusi joonistamistundides. Sinna sundisin ma ennast minema pidevalt vastu tahtmist, kuid pärast esimest kunstikooli laagrit, muutus joonistamine kergemaks ja nüüdseks naudin joonistamist ning vihikutesse kritseldamist. Olen väga rahul, et mind arendati viie aasta jooksul palju, sest mul tõesti polnud mingit joonistamisannet. Olen väga õnnelik, et nüüd hästi joonistada ja maalida oskan.
Kunstikooli seltsielu oli meie kursusel päris meeleolukas, kõik mis pärast tunde öelda oli, sai kunstikoolis hingelt ära öeldud ja mõnikord ka juhendajate peal välja elatud. Nüüdseks käib enamus meist oma teed ja me ei satu enam tihti kokku, kuid usun, et oleme endiselt sama head sõbrad.
Mäletan veel neid joonistamistunde, mil meie kursusejuhataja Inna meid alati tagant utsitas ja meid positiivselt meelestada püüdis, meie aga olime pubekad ja õpetaja jutt oli justkui hane selga vesi. Talle oli see kindlasti väga raske ja stressirohke töö. Vahel, kui nägin, et ka temal on halb tuju või kehv päev olnud, püüdsin siis vähem vinguda ja mõningaid toredaid komplimente teha – muidugi neid komplimente oleks saanud iga tund öelda, kuna ta nägi alati särav ja värske välja, alates värvilistest seelikutest ja lõpetades uhkete kingadega. Just koos nende klõbisevate kingadega mööda koridori kõndides, teadsime alati klassis, et nüüd peaks vaiksemaks võtma ja tööd edasi tegema, sest Inna tuleb. Olen oma kooliaastatega, õpetajatega, õpilastega ja laagritega väga rahul ning loodan, et saan kunstikooli edukalt lõpetatud.

Maarja-Liisa Mark: Kunstikoolis käies meeldis mulle see, et sain tegeleda sellega, mis mulle huvi pakub ja samas olid õpiülesanded arendavad. Suvelaagrid meeldisid samuti. Õppisin mitmeid erinevaid tehnikaid ning värvide segamist. Kursusekaaslased ja õpetajad olid toredad. Mulle meeldisid ka iseseisvad kursusetööd, sest siis sain valitud teemaga seoses ise oma töö välja mõelda. Lõputöö tegemisel meeldis mulle see, et tööd sai kord nädalas tegemas käia ja siis keskenduda tööle rahulikult mitu tundi. Kunstikoolis oli minu jaoks kõige raskem natüürmortide joonistamine ja maalimine ning graafikatunnid, kuna need mind eriti ei huvitanud.

Timo Thal: Kunstikoolis käies sain väga palju uusi kogemusi. Ka kursusekaaslased olid vinged ja lahedad, jään neid igatsema. Meeldisid maalimis- ja keraamikatunnid, aga ka teised tunnid olid väga toredad. Arenesin üllatavalt palju nende viie aastaga. Kunstikoolist jäävad meelde kindlasti väga lahedad suvelaagrid. Tahaks neid aegu tagasi, sest laagrites sai põnevaid asju korda saadetud. Laagrid toimusid kaunites kohtades, seal oli huvitavaid paiku, mida joonistada. Mõnikord ei jõudnud töid valmis ja õpetajatega oli ka probleeme, aga kursusekaaslased olid abivalmid ja aitasid alati. Nad olid väga lahedad. Ka õpetajad olid väga vinged ja abivalmid, eriti tahaksin tänada oma väga lahedat kursusejuhendajat Inna Süvingut. Oma lõputööga olen üpris rahul, kindlasti saab alati ka paremini, aga kõik laabus hästi. Lõputöö juhendaja Tanel Tolsting oli töö tegemisel mulle väga suureks toeks. Suur aitäh talle!