Näituse avamine Kandles, Võru Linnagaleriis, neljapäeval, 4. mail kell 17.00

 2017. aasta on nimetatud Eestis laste ja noorte kultuuriaastaks. Lastele, meie sirguvatele loojatele ja kultuuripublikule, on väga oluline tutvustada kultuuri väärtusi, mitmekesisusest, järjepidevusest ja ka sellega seonduvat vastutust. Tähtis on ühiselt luua ja tegutseda!

Maailm, või vähemalt inimese maailm, on täis lugusid. Neid esineb igas eluvaldkonnas ja mitmes meediumis. Võru Kunstikooli käesoleva aasta näituse teema „Minu lugu“ on ajendatud laste kultuuriaasta tunnuslausest „Mina ka!“. Näitus „Minu lugu“ on avatud Kandles, Linnagalerii kõikides saalides, alates 2. maist.

Kultuuriaasta märksõnad – iseolemine ja koostegutsemine – räägivad otseselt kunstikoolis toimuvast. Selles koolis saab ennast kunstikeeles avada nii üksi kui grupiga koos. Oma loo jutustavad näitusel  kooli 150 kunstiõpilast vanuses 5 – 19. Kõikide aasta jooksul valminud tööde hulgast oli raske valikut teha. Erinevaid laste lugusid ja jutte ehk taieseid mahtus linnagalerii näitusesaalidesse üle 350. Laste ja noorte tööd on ajendatud muinasjuttudest, muistenditest, lugudest, mida on kuuldud vanematelt, sugulastelt ja sõpradelt. Olenevalt noore kunstniku vanusest on mängus emotsioonid, probleemid ja ka kogemused, mida pildikeelde ümber jutustada. Huvikeskmes on folkloorsed või kirjanduslikud lood, lood noortest endist, kodust, sõprusest ja loodusest – nad räägivad mõistukeeli ja otse. Üks on kindel – pilt võib öelda rohkem, kui tuhat sõna!

Näituse staarid on põhiõppe XIV lennu lõpetajad: Helen Cornelia Kuklane, Iiris Tisler, Liisa Veddel, Karmel Ader, Eva Grete Huul, Kärol Pilberg ja Katariina Kraak. V kursuse õpilased on lõputööde tegemisse süvenenud viimased neli kuud ja igal noorel on samuti jutustada oma lugu ning üllatusmomente jagub. Lõputöid juhendasid Tanel Tolsting ja Tiina Suumann.

XIV lennu kaitsmisi on võimalik tulla vaatama ja noortele kaasa elama 17. mail kell 17 Linnagalerii II korruse näitusesaali.

 

Näitus jääb avatuks kuni 26. maini. 

Õpilasi juhendasid õpetajad: Tiina Suumann, Tanel Tolsting, Angela Orro, Urve Mill, Inna Süving, Marianne Suurmaa ja Liia Leppik.