14.04.2022 käisime kunstiõpilastega Tartus õppereisil

Õppereis algas ERMi külastusega, kus tutvusime põhjalikult näitusega: “Värvide ilu. Eesti kuldaja kunst Enn Kunila kollektsioonist”. Näitusel on eksponeeritud 20. sajandi esimese poole olulisimate maalikunstnike teosed, kelle seast tõuseb suure kimbu maalidega esile Eesti kunsti suurkuju Konrad Mägi. Teiste autorite seas on esindatud Nikolai Triik, Johannes Võerahansu, Ants Laikmaa, Endel Kõks, Villem Ormisson, Paul Burman, Richard Uutmaa, Eerik Haamer, Ado Vabbe ja paljud teised. Külastusega kaasnes laialdane haridusprogramm, mida viis läbi giid. Õpilased said tutvuda ka ERMi teiste näitustega.

Seejärel läksime õpilastega väikesele kesklinna jalutuskäigule. Jalutuskäigu esimene peatuspunkt oli Tartu Kunstimaja, mille suures saalis nägime Tõnis Saadoja maalinäitust “September, oktoober, märts, aprill”, maaliseeria lähtub arhitektuursest motiivist, minimalistlikust maalikäsitlusest ja nähtavuse kujundist. Väga meeldejääv oli ka Eva Elise Olli ja Ingmar Roometsa näitus “Vari” väikses saalis. Ingmar Roomets ja Eva Elise Oll on noored kunstnikud, keda sageli seostatakse Saksa ekspressionistide ja art brut-ga. 

Viimasena käisime Pallase Galeriis, kus on üleval Pallase meediadisaini osakonna graafikanäitus “Sõlm”. Väljapanekus esitletakse üliõpilaste valikut 200 teosest, mis on loodud kasutades viit graafikatehnikat: linoollõiget, litograafiat, oforti, serigraafiat ja kuivnõela. Kohapeal saime tutvuda ka trükitehnika protsessiga, selleks vajaminevate tööriistadega ning meediaosakonnas nelja aasta jooksul valminud graafikatöödega.

Pilte õppereisist näeb SIIT .