Võru Kunstikooli õpetajate tööde näitus on avatud Võru Linnagaleriis 02.04-04.06 !

Aeg-ajalt, koos meie kunstikooli õpilaste aasta kokkuvõtva näitusega või vähemalt paralleelselt aastanäitusega, oleme esitlenud ka oma õpetajate loomingut. Mingit survet ei ole, kes soovib, see näitab. Viimastel aastatel on kunstikooliga liitunud mitu uut õpetajat ja nende loominguga pole Võru kunstipublik eriti tuttav.

Tänavusel näitusel osalevad Võru Kunstikooli õpetajad, kunstnikud Triin Kristerson, Liisu Tool, Urve Mill, Danel Rinaldo ja Liia Leppik.

Triin Kristerson on lõpetanud Kõrgema Kunstikooli Pallas ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia. Harva tuleb ette päeva, kui Triin kunstiga ei tegeleks. Lisaks produktiivsele maalimisele on Triinul oma disainibränd „Üüde“. Triin ütleb oma loomingu kohta nii: „Kogetud hetked ning kurbus ja rõõm sunnivad mind looma ning oma tundeid erinevate meediumite kaudu edasi andma. Kõik, mis mind kõnetab või muul moel hinge läheb, talletan lõuendile.“

Liisu Tool on samuti lõpetanud Kõrgema Kunstikooli Pallas. Kui Liisul kahe väikese põngerja kasvatamise kõrvalt veidi aega jääb, siis käed lausa sügelevad – saaks vaid veidigi joonistada. Liisu: „Elan Võrumaa metsade ja põldude keskel koos oma armsa perega. Näitusel olevate piltide suurimaks inspiratsiooniallikaks ongi minu lapsed ja nendega koos veedetud aeg. Aeg, mil saab endasse koguda siirast rõõmu lihtsatest tegevustest ja looduse ilust.“

Urve Mill on lõpetanud ERKI, praeguse nimega EKA (Eesti Kunstiakadeemia). Kuigi ERKI diplomil on Urvel tekstiilikunsti eriala, on teda juba pikalt paelunud keraamika. Urve: „Armastan savi ja see armastus on tekkinud salamisi, vaikselt tööd tehes. Savi on mõnus materjal: alguses on ta pehme ja lubab voolida kõike, mida fantaasia loob, peale põletust aga on nii vastupidav. Toimetamised saviklassis on puhas rõõm. Näitusel olevad tööd on katsetused erinevatest tehnikatest ja vormidest.“

Danel Rinaldo, fotokunstnik ja dokumentalist, on lõpetanud Falmouthi Ülikooli Suurbritannias. Marko Toomast on öelnud Daneli kohta nii: „Danel Rinaldo on tuntud oma sotsiaalse dokumentalistika poolest. Ecce HomoNäe Inimest on tema tööde puhul keskne teema ning näitab, et mustvalge analoogfotograafia pole veel laboririiulile tolmama jäänud.“ Danel on osalenud arvukatel näitustel nii Eestis kui piiri taga alates aastast 2008.

Liia Leppik on kunstihariduse saanud Tartu Kunstikoolist ja Tallinna Ülikoolist. Viimased 19 aastat juhib ta Võru Kunstikooli töid ja tegemisi. Oma loomingus saab Liia inspiratsiooni loodusest. Liia: „Mulle meeldib eksperimenteerida erinevate tehnikatega ja avastada uusi väljundusvahendeid. Viimasel ajal kasutan maalides peamiselt akrüüle, tinte, kilet ja metanooli.“ Liia esineb näitustel alates1998. aastast.

Meie ühise näituse pealkiri „Püha“ räägib sellest, et valitud erialaga tegeleda ja „koos olla“ saab õpetaja töö kõrvalt harva, selleks tuleb näpistada aega, kas öötundidest, puhke- ja pühapäevadest või ajast, kui on pühad (vabad päevad) ja pidutsemise aeg. Teine mõõde, mis seondub näituse pealkirjaga on looming, kui püha tegevus.

Pilte näituse avamisest

Häid näituseelamusi!

Liia Leppik